© Ekonomim TV

ABD’nin yeni vergi oranlarına Bolat: ''Kötünün iyisi''

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "ABD’nin çok sayıda ülkeye çok daha yüksek gümrük vergi oranları getirmesini, ABD’nin ithalatında Türkiye açısından bir miktar ’kötünün iyisi’ durumu olarak değerlendiriyoruz" dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ABD Başkanı Donald Trump’ın ek gümrük vergi oranları açıklamasını değerlendirdi. ABD’nin birçok ülkeye yüksek vergi oranı getirmesinin yanında Türkiye’ye uygulanacak olan vergi oranını ’kötünün iyisi’ olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

 

"Ülkemiz en düşük ilave vergi uygulanan ülkeler grubunda yer almaktadır"

 

Getirilen vergi oranlarını tüm ülkeler bazında değerlendiren Bakan Bolat, "ABD tarafından tüm ülkelere uygulanacak asgari ilave gümrük vergisi oranı yüzde 10 olarak belirlenmiş, ülkemiz de aynı yüzde 10 oranında ithalatta ilave gümrük vergilerine tabi tutulmuştur. Bu durumda, ülkemiz en düşük ilave vergi uygulanan ülkeler grubunda yer almaktadır. Diğer taraftan, Çin’e yüzde 34, Avrupa Birliği’ne yüzde 20, Vietnam’a yüzde 46, Malezya’ya yüzde 24, Pakistan’a yüzde 29, G. Kore’ye yüzde 25, Hindistan’a yüzde 26, Japonya’ya yüzde 24, Tayland’a yüzde 36, Kamboçya’ya yüzde 49, Güney Afrika’ya yüzde 30, G. Kore’ye yüzde 25 ilave gümrük vergileri ABD tarafından açıklanmıştır. Özellikle, ABD’nin dış ticaret açığının arttığı Uzakdoğu Asya ülkelerine getirilen yüksek gümrük vergileri dikkati çekmektedir" ifadelerine yer verdi.

 

"Küresel tedarik zincirlerindeki değişim sürecinin hızlanması beklenmektedir"

 

Bakan Bolat Trump’ın kapıları kapatmadığına dikkati çekerek, "ABD Başkanı Trump, açıklamasında bu yüksek gümrük vergileri ile ilgili olarak tüm ülkeler ile görüşmelere açık olduğunu da duyurmuştur.

 

Başkan Trump’ın yeni uygulamaları ile küresel tedarik zincirlerindeki değişim sürecinin hızlanması beklenmektedir. Bu kapsamda, ülkemiz, önümüzdeki dönemde ABD’ye yönelik ticaret faaliyetlerini yoğunlaştıracak ve gümrük tarifelerinin ortaya çıkaracağı yeni ticaret düzeninde doğru okumaları yaparak, ’kazan kazan’ prensibi içerisinde iş birliklerini artıracaktır. Gerçek olan o ki, ilave gümrük vergileri getirilen her ülkenin, ABD ile ikili bazda, ayrıca kendi piyasalarında ve ihracat pazarında ciddi karışıklıklar meydana gelebilecektir. Bu doğrultuda Türkiye olarak, ABD’nin de dahil olduğu ’Uzak Ülkeler Stratejisi’ gibi kapsamlı eylem planlarımızın yanı sıra, tekstil, hazır giyim, makine gibi çeşitli sektörlere yönelik de hazırlıklarımızı hayata geçirmeye başlayacağız. Bunların hayata geçirilmesi sonucunda, Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin daha da serbestleştirilmesi için de imkanlar ortaya çıkacaktır" ifadelerini kullandı.

"Mayıs ortalarında Washington D.C.’de Türk-Amerikan Konferansına iştirak edeceğim"

 

Bu yıl Ocak ayından başlamak üzere, ABD yönetimince hayata geçirilen tüm kararları titizlikle izlediklerini belirten Bolat, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesinin ardından, Ticaret Bakan Yardımcımız ABD Ticaret Temsilcisi Yardımcısı ile bir görüşme gerçekleştirmiştir. Bu görüşmede, ABD ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizdeki yol haritası, ticarette karşılıklı sorunların çözümüne ilişkin hususlar ve atılabilecek yeni adımlar ele alınmıştır. Ayrıca, iki ülke arasında ticaret ve yatırım iş birliğini arttırmak için, Ticaret ve Yatırım Konseyinin (TIFA) gelecek toplantısının da en kısa süre içinde yapılması kararlaştırılmıştır. Şahsen, Mayıs ortalarında Washington D.C.’de Türk-Amerikan Konferansına iştirak edeceğim, ve bu vesile ile ABD Ticaret Bakanı ve ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) ile mutabık kalınan bu hedefler doğrultusunda ortak iş planı için resmi görüşmelerde bulunacağım" açıklamasında bulundu. ABD ile ticari ilişkilerin büyüdüğünü belirten Bakan Bolat şu ifadelerle açıklamasına devam etti: "ABD ile ticaret hacmimiz 2024 yılında yüzde 4,7 artarak 35,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. ABD’nin 2024 yılı ihracatımızdaki payı yüzde 6,2 olurken, en fazla ihracat yaptığımız ülkeler arasında ABD 2. sırada yer almıştır. ABD’nin 2024’te karşılıklı dış ticaretimizde 2,4 milyar dolarlık fazlası vardır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başkan Trump’ın ilk döneminde belirlenen 100 milyar Dolar ticaret hedefine ulaşmak üzere çalışmalarımız aralıksız sürecektir. Türkiye olarak tüm ülkeler ile olduğu gibi, ABD ile ticareti ve ekonomik iş birliğimizi kazan-kazan prensibi çerçevesinde, dengeli bir şekilde geliştirmek için çabalıyoruz. ABD ile ticari ve ekonomik ilişkilerimizi artırmak için önümüzdeki dönemde temasları sıklaştıracak ve sektörler bazında bu süreci kolaylaştıracak ve güçlendirecek adımları atacağız."

 

"İthalatında Türkiye açısından bir miktar ’kötünün iyisi’ durumu olarak değerlendiriyoruz"

 

Getirilen vergi oranlarında Türkiye’nin en düşük kategoride yer aldığını ancak bu oranında kaldırılması için görüşmelerin devam edeceğini ifade eden Bolat, "İki ülke arasındaki dış ticarette 2024 yılı için ABD lehine 2,4 milyar dolarlık fazla olduğu için, Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen ürünlere getirilen yüzde 10 ilave gümrük vergilerinin kaldırılması konusunda, ABD Ticaret Bakanlığı ve Ticaret Temsilcisi ile müzakerelerde söz konusu durumu ele almak istiyoruz. ABD Başkanı, bu vergilerle ilgili olarak görüşmelere açık olduklarını dün zaten belirtmişti. Diğer taraftan, çok sayıda ülkeye ABD’nin çok daha yüksek gümrük vergi oranları getirmesini, ABD’nin ithalatında Türkiye açısından bir miktar ’kötünün iyisi’ durumu olarak değerlendiriyoruz. Dün ortaya çıkan yeni gelişmeler ışığında da ABD’ye yönelik ticaret ilişkilerimizi bu prensip ışığında sürdürecek, iki ülkenin ekonomik ilişkilerin artırılması yolunda çalışmalarımızı yürüteceğiz" açıklamasında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER