© Ekonomim TV

Rüzgar enerjisi ile üretilen kam mili dünyaya ihraç edilecek

Sivas’ta faaliyet gösteren ve dünya devi olarak adlandırılan firmalara kam mili üreten ESTAŞ, kurmaya başladığı Rüzgar Enerji Santrali ile birlikte karbon nötr hedefine ilerliyor.

Kam mili üretiminde öncü olan Estaş, kullanacağı enerjiyi rüzgar enerjisinden elden edecek. Türkiye’nin ilk ve en büyük kam mili üretim tesisine sahip olan Estaş Eksantrik Sanayi ve Tic. A.Ş., Türkiye’de lisanssız olarak yapılmış olan en büyük tribünün montajına Balıkesir’de başladı. Tüketeceği enerjinin tamamını rüzgar tribününden karşılayacak olan Estaş, karbon nötr hedefi için önemli bir adım atmış olacak.

Kurulacak tesis ile ilgili bilgiler veren Estaş Eksantrik Sanayi ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Osman Mavuş, “Biz üretim yaparken aslında kendi hayatımızda yaşarken ne kadar karbon ürettiğimizi bilmemiz gerekiyor. Hepimizin ortaya koyduğu bir karbon var. Üretim sektörüne baktığımızda bu karbonun en önemli kaynağı da enerji. Yani enerji tüketimi yaklaşık 1 kw’lık enerji yarım kilo ortalama karbon salmış oluyor. Bizler de önce enerjiden başlamak üzere Estaş’ın tüketimde yenilenebilir enerji koymaya karar verdik. Tabi bu konuda da yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemli kısmı da RES’ler. Ülkemiz bu konuda çok büyük bir potansiyele sahip. Balıkesir’de yatırımımızı yaptık, tamamlamak üzereyiz. Muhtemelen önümüzdeki yılın yaz ayına kadar da artık Estaş Eksantrik Sanayi A.Ş tükettiği enerjinin tamamını yenilenebilir kaynaklardan karşılamış olacak. Bu çok önemli bir şey, çünkü yüzde 70 civarında karbon ayak izi düşülmüş olacak. Tabii bütün sanayi kuruluşları bu konuda yatırımlarını yapıp tamamlarsa sonuçta global olarak baktığımızda ülkemiz bu hedefini yerine getirmiş olacak” dedi.

Türkiye’deki en büyük tribün

Bahse konu yatırımın enerji üretimine yönelik firmaların yaptığının altını çizen Mavuş, “ESTAŞ’ın burada tabii bir yatırımı da RES konusunda yaptığı yatırım oldu. Genelde daha büyük enerji üreten ticari firmaların yaptığı bir yatırım türü. Devletimizin sağladığı imkânlarla lisanssız olarak da bunun yapılmasına imkân verilmiş oldu. Estaş’ta bu konuda öncülük rolünü üstlenerek Türkiye’de şuan da lisanssız olarak yapılmış olan en büyük tribünün montajına başlamış oldu. Yaklaşık 20 dönümlük bir havayı işliyor bu tribünümüz. Şirketimizin bütün enerjisini üretebilecek kapasitede bir büyüklüğe sahip. Ve bu yolu da açmış oldu. Yani GES’ler için kullandığımız yatırımda kaynakların bir kısmı da RES’ler için bu şekilde kullanılmaya başlanmış oldu” ifadelerine yer verdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER