Trump'ın kilit küresel endüstriler için anlamı ne olacak
GÜNDEMThe Guardian'da bugün yayınlanan bir inceleme yazısında Trump'ın ikinci kez ABD başkanlığına seçilmesinin ertesinde küresel kilit endüstriler için ne anlama geldiği irdeleniyor. Yazıda geri dönen ABD başkanın, korumacı ticaret önlemleri, gevşetilmiş düzenlemeler ve tüketiciler için daha ucuz enerji vaat ettiğinin altı çiziliyor.
Trump'ın zaferinin hemen ardından borsalar, dolar ve bitcoin, toparlanırken, savunma şirketlerinin, hapishane operatörlerinin ve Elon Musk'ın Tesla'sının hisseleri keskin bir şekilde yükseldi. Bu arada, yenilenebilir enerji şirketlerinin ve Alman otomobil üreticilerinin hisseleri düştü.
Küresel üreticiler ise Trump'ın hedefinde. Trump'ın vaat ettiği tüm mal ithalatına yüzde 10, Çin ve Meksika'ya sırasıyla yüzde 60 ve yüzde 100'e varan gümrük vergisi tehdidi kaçınılmaz olarak ABD'li alıcılara yansıyacak, fiyatları yükseltecek ve ithalat hacimlerini düşürecek.
Kredi derecelendirme kuruluşu Morningstar DBRS'ye göre, ilaç, otomotiv ve kimyasallar Avrupa'nın ABD'ye yaptığı ihracatın aslan payını temsil ettikleri için en çok etkilenen sektörler. BMW ve Mercedes-Benz dahil olmak üzere Avrupa otomobil üreticilerinin hisse senedi fiyatları Çarşamba günü sert bir şekilde düştü.
Pfizer, BioNTech ve GSK gibi dünyanın dört bir yanındaki aşı üreticileri, seçilen başkanın anti-aşı müttefiki Robert F Kennedy Jr. ile politikayı görüşeceğini belirtmesinin ardından Trump'ın atamalarını yakından izleyecek.
Uzun vadede, daha fazla uluslararası üretici ABD fabrikaları inşa ederek korumacı duvarın içine girmeye çalışabilir. Volkswagen'in Audi ve Porsche yan kuruluşları, Amerikan fabrikaları olmadığı için özellikle savunmasız olabilir.
Trump geçen ay bir mitingde "Alman otomobil şirketlerinin Amerikan otomobil şirketleri olmasını istiyorum. Fabrikalarını burada kurmalarını istiyorum." demişti.
İlginizi Çekebilir