PİYASALAR: DOLAR,ALTIN
İstanbul
25 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

AK Parti neden kaybetti? AKP’liler neden kaybettirdi?

AK Parti neden kaybetti? AKP’liler neden kaybettirdi?
Ekonomim Dergisi Editörü Vedat Şahin, seçimlerin sonuçlarını değerlendirdi. Neden kaybetti? Kimler kaybetmesine neden oldu?
ekonomim dergisi

22 yıllık bir iktidarın sonunu AK Parti içindeki AKP’liler getireceğe benziyor.

Türkiye, Türk Milleti, Cumhuriyet Halk Partisine teveccüh göstermiş, Cumhurbaşkanımızın deyimi ile “Türk demokrasisi kazanmıştır.”

Uzun süredir lafı edilen liyakat, adam kayırma seçimin kaybedenleri olmuştur.

“Emanet oy” gözüyle bakanlara da bir çift sözümüz olacak.

Evet, emanet oyu verilmiştir. Tıpkı 1989’da Anavatan Partisi’ne karşılık Sosyal demokrat Halkçı Parti’ye verilen “emanet oylar” gibi. SHP “emanet oyları” iyi değerlendirememiş, 30 yılda belediye başkanlıklarını SOL zor kazanabilmiştir. “Emanet oyu” 1994 yılında iyi değerlendiren Refah Partisi dolaylı olarak 30 yıl değerlendirebilmiştir.

 

***

Olaya bir de deprem bölgesi özelinden bakalım.

Kahramanmaraş özeline ineceğiz.

AK Parti hükumetinde Kahramanmaraşlı bakanın başarısı küçümsendi veya bakanla ilgili “taktik” hatası yapıldı. Partiye yüzde yetmişin üzerinde oy çıkarmış bakan gelindi.

 

***

Deprem bölgesine 680 bin konut sözü verdirilmişti. Bunun 300 bini yılbaşında teslim edilecek depremzedenin gönlü alınacaktı. 6 Şubat 2024 tarihine ertelendi ve yerine getirilemeyen söz “güvence” altına alınmıştı.

Erdoğan’la halk arasına adeta duvar ören AKP’liler, 50 yıldan sonra Sol’a Elbistan’ı teslim etmiş, Sol’un Kahramanmaraş’taki potansiyelini katbekat artırmış, bu da Cumhurbaşkanımızı kızdırmıştır.

 

****

Kahramanmaraşlının ve Kahramanmaraşlı siyasetçinin yapması gereken tek şey vardır. Başarıyı küçümsemeyecektir. Başarının bir tesadüf olmadığını kabullenecektir. “Emanet oy” kendiliğinden gelecektir. Adam kayırma yerine liyakatin önemli olduğunu görecektir.

 

***

Örnek mi istiyorsunuz?

Bir bakanlığa ziraat profesörü yerine başka biri gelirse, “bu adam, bu işten anlamaz” dedirtirsiniz açıkgözlere. “Tavuk derisi ile tavuk gerisi lahmacun ve pideye girer” yazısını imzalatıp, bir bakanın bilgi seviyesini sorgulatırsınız. Ziraat profesörü yerine gelen adam, küçük düşürülme durumunu siyaset ve bürokrasi kurallarına göre yapmazsa, partisinde hedef haline gelir.

 

***

MHP’nin “kalesi” olan Kastamonu’da CHP’nin belediye başkanlığı alması, AK Parti’nin kalesi olan ve %85’i MHP -AK Parti potansiyelli olan Kahramanmaraş’ta büyükşehir belediyesinin %42 ile kazanılması, Yeniden Refah Partisi’nin ikinci parti olması, Elbistan’da 50 yıl sonra CHP’nin belediye başkanlığı kazanması normaldir.

Sadece, muktedirlerin YEREL siyasi kararları normal değildir.

 

                                                                         

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!