PİYASALAR: DOLAR,ALTIN
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Deprem Riski Nedeniyle Zemin Mühendisliğinin Önemi Arttı

Deprem Riski Nedeniyle Zemin Mühendisliğinin Önemi Arttı
Birinci derecede deprem bölgesi üzerinde bulunan İzmir'in özellikle deniz kıyısında kurulan ilçelerinde taşıma kapasitesi düşük zemin birimleri ve yüksek yeraltı suyu seviyesi nedeniyle zemin sıvılaşması riski bulunuyor.
ekonomim dergisi

Ege denizinde yaşanan 6,6 büyüklüğündeki depremin Bayraklı ve Bornova'da önemli can ve mal kaybına neden olduğunu belirten Tanyer Yapı Zemin Grubu Koordinatörü Batuhan Tozburun bu yıkımın, yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması sebebiyle gerçekleştiğini söyledi.

İzmir'de kentsel dönüşüm alanında hızlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Tozburun, “İzmir ve çevresinde tarihsel dönem ve 20'nci yüzyıldaki aletsel dönemle yapılan kayıtlara göre 50 yıllık süre içinde 6,6 veya altında büyüklükte bir depremin olasılığı % 92 olarak tahmin ediliyor. Böylesi bir depremde özellikle Bayraklı, Konak, Alsancak, Mavişehir ve Bostanlı gibi bölgelerde zeminde sıvılaşma yaşanacak can ve mal kayıpları da artacaktır. İzmir'de deprem yönetmeliğine uymayan ve eskiyen yapı stoğunun yüzde 70 civarında olduğu biliniyor. Bu konutların acilen bir planlama yapılarak ada bazlı olarak dönüştürülmesi gerekiyor. Bina inşaatlarında zemin iyileştirme ve geoteknik imalatları çok önemli. Çünkü zemin çalışmaları projenin ömrünü uzatıyor ve binanın değerini de artırıyor” diye konuştu.

Konut satın alırken insanların artık daha bilinçli davranmaları gerektiğinin altını çizen Batuhan Tozburun, konutların mimarisi, metrekaresi ve sosyal tesisleri kadar, zemin sağlamlığının da kontrol edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

DENEYİMLİ BİR EKİPLE ÇALIŞIYORUZ

Tanyer Yapı olarak konut ve endüstriyel tesis inşaatında gösterdikleri titizliği, zemin ve temel mühendisliği imalatlarına da taşıdıklarının altını çizen Tozburun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapmış olduğumuz yapıların depreme ne kadar dayanıklı olduğu aklımızdan hiç çıkmamalıdır. Tanyer Yapı olarak Türk standartları, Eurocod ve Amerikan standartlarına uygun zemin iyileştirme imalatlarımızla, İzmir'e katma değer katacak projelere hız kesmeden devam ediyoruz. İzmir Buca metrosu, kentsel dönüşüm projeleri, İzmir ve çevresinde bulunan sanayi bölgelerinde zemin iyileştirmeleri ve kule projelerinin geoteknik imalatlarımız sürüyor. Temel ve zemin mühendislik problemlerinin çözümünde güvenilir, analitik ve ekonomik çözümler sunarak sektöre hizmet veriyoruz”

Tanyer Yapı olarak endüstriyel tesis inşaatı, Ege Serbest Bölge ve Bergama Serbest Bölgesi'nde İzmir'e katma değer yaratacak bir çok endüstriyel tesis inşa ettiklerini hatırlatan Batuhan Tozburun, "Tanyer Yapı'nın 30 yıllık konut tecrübesi ve makine parkıyla, pek çok başarılı konut projesini tamamladık; Urla Bademler köyünde TanUrla projemizin inşaatı da belirlediğimiz program dahilinde başarıyla devam ediyor” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!