Buna göre yeni sistemde tüm şahıs şirketleri, anonim şirketler ve limited şirketlerin e-ticaret platformları üzerinden yaptıkları satışlardan henüz belirlenmemiş bir tutarda stopaj kesintisi yapılacak ve stopaj KDV hariç satış tutar üzerinden hesaplanacak. Oranı henüz belli olmayan stopaj kararının, kulislerde konuşulduğu gibi yüzde 15 civarında olursa e-ticareti son derece olumsuz etkileyeceğine ve tüketici enflasyonunu artıracağına dikkat çeken TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucu CEO’su Cenk Çiğdemli,
“Bu oranın kesinlikle düşürülmesi gerekmekte. Her ne kadar ödenen bu stopaj, geçici ve gelir vergisi beyannamelerinde mahsuplaşılacak olsa da %1’i geçmemesi gerekmekte. Herkes ürünlerine ödeyeceği vergi oranında zam yapmak isteyecektir. Bu da e-ticaretten uygun fiyatlı alışverişin önünü tıkayacaktır” dedi. Stopaj kararının olumlu taraflarının da olduğunun altını çizen Çiğdemli, “Stopaj ödemek istemeyen satıcılar, pazaryerlerinden çıkarak kendi web sitelerini açıp, peşin stopaj ödemeden, normal vergilendirme yöntemi ile yollarına devam etmeyi seçecektir. Peki e-ticarette web sitesi sayısının artması neden olumlu? Çünkü pazaryerlerinde markalaşma olanağı yok. Markalaşma ancak web sitesi ile olabilir. Tüm reklam kanallarından tüm dünyaya sitesinin tanıtımını yapabilecek olan satıcılar, bu sayede marka olma imkanına da sahip olabilecek ve kendi datasının sahibi olacaktır” diye konuştu. Olumlu ve olumsuz yönleriyle beraber stopaj uygulamasının e-ticaret sektörünü daraltabileceğini ifade eden Çiğdemli şunları aktardı:
“Ama orta ve uzun vadede ülkemizi markalaşmaya teşvik edecektir. Fakat pazaryerinden çıktıktan sonra işletmelerin reklam yatırımını, sosyal medya kullanımını, trafiğini yönetmeyi de öğrenmesi gerekecek. İşletmelerimizin sadece pazaryerlerinde değil artık çok kanallı e-ticaret ‘i hızlıca kullanmaya başlaması kritik. Biz Ticimax Kampüs bünyesinde ücretsiz olarak bu eğitimleri veriyoruz.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.