PİYASALAR: DOLAR,ALTIN
İstanbul
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

GP Lastik ve All Tyres araç sürücülerine önemli tavsiye


GP Lastik ve All Tyres araç sürücülerine önemli tavsiye
Sizi ve sevdiklerinizi yeni tatil rotalarına, yeni anılara taşıyan ya da her gün iş yerinizle eviniz arasında en güvenilir yol arkadaşınız olan aracınızın bakımlarını yaptırıyor, maksimum performansta çalışmasını önemsiyorsunuz. Peki aracınızın yol tutuşunu doğrudan etkileyen lastikleriniz?
ekonomim kapak

Yolculukların güvenle sürmesi, her türlü hava koşulunda aracınızın sizi yarı yolda bırakmaması için daima iyi durumda olması gereken lastikleriniz de zamanla aşınır. Bu durumda sürüş deneyiminizin olumsuz etkilenmemesi için aracınızın lastiklerini doğru zamanda, doğru nitelikteki yenileriyle değiştirmeniz gerekiyor. Doğru zaman, doğru seçim, doğru değişim… İşte tüm bu koşulları yerine getirmenizi sağlayan ve yol arkadaşınızın performansını güçlendiren lastik değişim zamanları hakkındaki ipuçları…

GP Lastik ve All Tyres Otomotiv Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Ekiz, bayram gidiş-dönüşüyle ilgili araç sürücülerine önemli tavsiyelerde bulundu.

Uzun Yola Çıkacaklar İçin araç lastikleri hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?

Değişim için her zaman göz etmeniz gereken standart bir zaman vardır. Lastiğin ömrü, kullanım koşulları ve süresi gibi faktörler değişim tarihinin belirlenmesinde etkilidir. Ancak bazı dış faktörlerin etkisiyle bu tarih değişebilir ve stepne de dahil olmak üzere eskilerin yerini yenilerinin alması gerekebilir. Bunu anlamanın en doğru yolu, tüm lastiklerinizi ayda bir kez, rutin olarak muayene ettirmenizdir. Aksatmadan yapılan düzenli kontroller ile oluşan zararları görebilir, basınç kaybı, diş derinliğinde azalma, kesik, çökme gibi hasarların tespitini yapabilirsiniz. Özellikle 5 yıl gibi bir süredir aynı lastikleri kullanıyorsanız, kontrol sürenizi sıklaştırmanızda fayda var. Lastikler satın alınırken  tavsiye edilen şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.  Üretim tarihinin üzerinden 10 yıl geçen ürünlerin ise kullanım süresine bakılmaksızın değiştirilmesi, aracınızdan alacağınız performansı iyileştireceği gibi yol güvenliğiniz açısından da gereklidir. Üretim tarihini belirlemek içinse lastik yanağında bulunan DOT numarasını kontrol edebilirsiniz. Böylece ürünün hangi yılın hangi haftasında üretildiğini öğrenebilir, tedbirinizi bu tarihe göre alabilirsiniz. Lastiğinizin yaşı gibi, aşınma durumu da değişim zamanını belirlemeniz için önemli. Muayene sırasında elde edeceğiniz verilerin yanı sıra siz de sürüş ve kullanım alışkanlıklarınızı ve dış faktörleri değerlendirerek değişim zamanını tespit edebilirsiniz.

Genel Lastik Kullanımın ömrü ne kadardır?

Lastikler araç altında beklenen performansı yerine getirmeleri amacı ile çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin, teknolojik bir süreçle bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Üretim işlemleri sonucunda lastiğe istenen performans parametreleri kazandırılmakta, normal ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması durumunda en üst seviyede performans vermesi hedeflenmektedir. Lastiğin araç altında düzgün çalışabilmesi ve kendinden beklenen performansı verebilmesi için; kullanımda iken maruz kaldığı iklim, çevre, kullanım koşulları (aracın yükleme durumu, yol koşulları, seyir hızı, lastik şişirme basıncı, doğru bakım uygulaması)

•               Öncelikle lastik havalarının sürekli kontrol ettirilmesini ve istasyonlarda değil lastik tamir-satış vs. olan noktalarda kontrol ettirilmesi tavsiye ederiz.

•               En fazla 10.000 KM de en az 2.000 KM de lastik yerlerinin değişimi (ön-arka-Türkiye’de yolların balık sırtı olması) yapılması gerekmektedir. 

•               Lastik tamiri hava kontrolleri bir o kadar lastik ömrünü etkileyen faktördür. Yeni lastik ise yama ile eski lastik ise fitil ile yapılması doğru olanıdır

 

Araç sürücüleri lastiklerini ne kadar sıklıkla değiştirmelidir?

Değişim için her zaman göz etmeniz gereken standart bir zaman vardır. Lastiğin ömrü, kullanım koşulları ve süresi gibi faktörler değişim tarihinin belirlenmesinde etkilidir. Ancak bazı dış faktörlerin etkisiyle bu tarih değişebilir ve stepne de dahil olmak üzere eskilerin yerini yenilerinin alması gerekebilir. Bunu anlamanın en doğru yolu, tüm lastiklerinizi ayda bir kez, rutin olarak muayene ettirmenizdir. Aksatmadan yapılan düzenli kontroller ile oluşan zararları görebilir, basınç kaybı, diş derinliğinde azalma, kesik, çökme gibi hasarların tespitini yapabilirsiniz. Özellikle 5 yıl gibi bir süredir aynı lastikleri kullanıyorsanız, kontrol sürenizi sıklaştırmanızda fayda var

Lastikler nasıl saklanmalıdır? (www.otel.gplastik.com.tr)

Lastikler aracınızın güvenliği ve performansı için hayati öneme sahiptir. Bu nedenle lastikler nasıl saklanmalı sorusu özellikle mevsim değişikliklerinde sıkça karşılaşılan bir konudur.

Araba lastikleri nasıl saklanır gibi soruların yanıtları lastiklerinizin ömrünü uzatmak ve performansını korumak için büyük önem taşır. Uygun olmayan koşullarda yapılan lastik saklama işlemi, lastiklerinizin şeklinin bozulmasına, performans kaybına ve hatta erken yaşlanmasına neden olabilir. İşte lastiklerin doğru şekilde nasıl saklanacağına dair bazı ipuçları; bu ipuçları, lastiklerinizi optimal koşullarda tutmanıza ve onların uzun ömürlü olmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Lastik saklama yöntemleri hem mevsimlik lastik değişimlerinde hem de uzun süreli depolama ihtiyaçlarında lastiklerinizin maksimum performansını korumanız için kritik bir rol oynar.

Aşağıda maddeler halinde lastiklerinizi nasıl saklamanız gerektiğini açıkladık.

•               Lastikleri Temizleyin

Lastiklerinizi saklamadan önce temiz olduklarından ve her türlü kir, döküntü veya fren tozundan arınmış olduklarından emin olun. Lastikleri iyice temizlemek için yumuşak bir deterjan ve su kullanın. Kauçuğa zarar verebilecek sert kimyasallar veya petrol bazlı solventler kullanmaktan kaçının.

•               Lastikleri İnceleyin

Lastiklerinizi kesik, şişkinlik veya aşınma gibi herhangi bir hasar belirtisi açısından incelemek için zaman ayırın. Herhangi bir sorun fark ederseniz saklamadan önce bunları gidermeniz veya gerekirse lastikleri değiştirmeyi düşünmeniz gerekebilir.

•               Serin ve Kuru Bir Yerde Saklayın

Doğrudan güneş ışığından, nemden ve aşırı sıcaklık dalgalanmalarından uzakta, temiz ve kuru bir saklama alanı bulun. Güneş ışığına ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmak kauçuğun daha hızlı bozulmasına neden olabilir. Lastikleri UV ışınlarından ve tozdan korumak için lastik saklama torbaları veya kılıfları kullanmayı düşünün.

•               Kimyasalların Yakınında Depolamaktan Kaçının

Lastikleri, petrol ürünleri, solventler veya güçlü temizlik maddeleri gibi kauçuğu bozabilecek maddelerden veya kimyasallardan uzak tutun.

•               Lastikleri Dikey veya Yatay Olarak Saklayın

Lastikler, jantları takılıyken dikey veya yatay olarak saklanabilir. Lastikleri üst üste saklamayı tercih ederseniz alt lastiklerde aşırı basıncı önlemek için her lastiğin arasına temiz bir tahta veya palet yerleştirin. Ancak, jantlar olmadan, lastikleri üst üste yatay olarak değil, daima dik olarak saklayın.

•               Lastikleri Periyodik Olarak Döndürün

Lastikleri uzun süre saklamayı planlıyorsanız, birkaç ayda bir rotasyonunu değiştirmeniz önerilir. Bu, düz noktaların oluşmasını önlemeye yardımcı olur ve ağırlığın eşit dağılımını sağlar.

•               Yeniden Takmadan Önce Lastikleri Kontrol Edin

Saklanan lastikleri aracınıza yeniden takmadan önce, herhangi bir hasar veya bozulma belirtisi olup olmadığını tekrar kontrol edin. Takmadan önce önerilen basınca uygun şekilde şişirildiklerinden emin olun.

Lastikleri inme sebepleri nelerdir?

Lastik havası, birçok etkene bağlı olarak iner. Bu etkenlerden birçoğu belirli bir durum sonucunda meydana gelirken, bazıları zamana bağlı olarak ortaya çıkar. Buna göre lastik havasının başlıca inme nedenleri şunlardır:

•               Uzun Zamandır Kullanılmamış Olması

Uzun zamandır aracın kullanılmamış olması, lastiklerin havasının inmesine yol açar. Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır.

•               Jantın Hava Bırakması

Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir. Jant çevresindeki çatlak, pas, çapak, bükülmüş alan gibi faktörler hava kaçmasının başlıca nedenleri arasında yer alır.

BU EN ÖNEMLİ faktörlerdendir, Jant temizliğinin yaz-kış değişimlerinde yada her 10.000 KM bakımını tavsiye ederiz

•               Hasarlı Sibop

Sibop ya da sibop sapının hasar alması, lastik havasının inmesine yol açar. Ayrıca jant üzerine yanlış yerleştirilen sibop sapı da bu duruma neden olur. Bu nedenle gerekli kontrollerin yapılması ve montaj esnasında dikkatli olunması gerekir.

•               Bijonların Fazla Sıkılması

Jant, araca montajlanırken bijonların önerildiği şekilde sıkılması gerekir. Tavsiye edilen tork değerinden fazla sıkmak, hava basınç sensörünün hasar almasına yol açar. Fakat bazı durumlarda lastik basınçları doğru olmasına rağmen, araç bilgisayarında basıncının düşük olduğunu gösteren bir ibare bulunur. Bu durumda aracın yetkili servise gösterilmesi gerekir.

•               Jant Problemleri

Jant üzerinde bulunan hasarlı iç yalıtım lastiğin inmesine yol açar. Bunun yanı sıra astar ve mikro çatlak da lastik havasının inmesinin başlıca nedenleri arasında yer alır. Lastiklerin çelik tel kısmında monte ya da sökme esnasında herhangi bir hasar oluşmamalıdır. Ayrıca jant köşelerindeki kirlenme de lastik havasını indiren etkenler arasında yer alır.

•               Hava Şartları

Gazın basıncı, hava sıcaklığa bağlı olarak da değişir. Fizik kurallarına göre belirlenen basınç değişikliği, yaz ve kış mevsiminde farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuyan havaya bağlı olarak lastik basıncı düşer ve güncellenmesi gerekir. Buna göre; sıcaklık 10 derece düştüğünde, lastik basıncında 0.07- 0.14 bar başına 1- 2 PSI azalma görülür.

Lastiklerin üzerindeki harflerin anlamı nedir?

Her lastiğin üzerinde çeşitli rakamlar bulunur. Rakamlar, lastik hakkında bilgiler veren oldukça önemli bilgilerdir. Lastik boyutlarını ifade eden numaraların her biri farklı bir veriyi gösterir.

Örneğin buna göre lastik üzerindeki bilgilerin sıralaması şu şekildedir:

195/55 R 16 87V

195: Lastik taban genişliğidir ve mm cinsinden ifade edilir.

195/55: Yanak genişliğinin lastik taban genişliğine % oranında değeridir. Yani 195mm’nin %55’dir (195x%55=107,25 mm).

R: Lastiğin nasıl olduğunu belirten ibaredir (Örneğin; R harfi radial (telli) olduğunu gösterir).

16: Lastik iç çapı yani jantları inç cinsinden ifade eder.

Son ibare ise lastik üzerindeki yük endeksidir.

Bazı lastiklerin üzerinde kar kristali sembolü vardır. Bu sembol, lastiğin kış aylarında kullanıma uygun olduğunu ifade eder.

RF: Reinforce (güçlendirilmiş) : Her lastik bir yük indeksine sahiptir. XL lastik anlamını da ifade eden RF, sıkça karşılaşılan harfler arasında yer alır. Bu tür lastikler aynı ebatlarda, daha fazla lastik basıncı ya da ağırlık taşıma kapasitesine ihtiyaç duyulduğunda geliştirilir.

Lastik yanaklarında H ve V harfleri de bulunur. Bu harfler, hız endeksini ifade eder. Uluslararası harf kodlarında ifade edilen harfler, aracın hız kabiliyetine uyumlu nitelikte olmalıdır.

Lastik üzerindeki önemli bilgilerden bir tanesi de harflerin hangi hız sınırına denk geldiğidir. J, K, L, M, N, P gibi harfler, maksimum hızı ifade eder.

 

Lastik üzerindeki önemli bilgilerden bir tanesi de harflerin hangi hız sınırına denk geldiğidir. Lastik üzerindeki harfler, maksimum hızı ifade ederek doğru seçim yapmayı kolaylaştırır. Buna göre:

Q harfi:160 km / saat

R: 170 km / saat

S: 180 km / saat

U: 200 km / saat

H:210 km / saat

V: 240 km / saat

ZR: 240 km / saat

J: 100 km / saat

K: 110 km / saat

L: 120 km / saat

M: 130 km / saat

N: 140 km / saat

T: 190 km / saat

Z: 240+ km / saat

W: 270 km / saat

Y: 300 km / saat.

EN ÖNEMLİSİ OLAN LASTİĞİN ÜZERİNDEKİ;

TREADWEAR: Kauçuk Dayanıklılığı –(220-420  arasındadır -320 -420 olan kauçuk dayanıklılığı iyi olanıdır)

TRACTION     : Lastiğin Çekiş performansı (A YADA AA olan iyi olanıdır)

TEMPERATURE:Kauçuğun sıcaklığa dayanıklılığını bildirir(A YADA AA iyi olanıdır )

 

Dört mevsim lastiklerin ne gibi faydası vardır?

Otomobil tutkunları çok iyi bilirler ki aracınız ister son model olsun ister harika bir motora sahip olsun eğer zeminle uyumlu, sağlam ve dayanıklı lastikleriniz yoksa bunlar hiçbir işe yaramaz. Bir arabanın en temel parçası olan lastikler, arabanızın ayakları gibidir. Bu yüzden gerek hava koşulları gerekse kullandığınız zeminin yapısına uygun olması oldukça önemlidir.

Hem yol tutuşu ve güvenlik açısından hem de araba kullanırken verimin en üst seviyede olması ve sürüş keyfinin önüne geçip çileye dönüşmemesi için en uygun lastiği tercih etmelisiniz. Tam da bu beklentilere yönelik olarak birbirinden farklı lastik tipleri var. Bunlar arasında en yaygın kullanıma sahip iki tanesine değinelim ve senenin her döneminde kullanıma uygun 4 mevsim lastiğin yaz lastiği ile arasındaki farklar nelerdir?

•               4 mevsim lastik ne işe yarar?

Öncelikle 4 mevsim lastik nedir sorusu ile başlayalım. İsminden de anlaşılacağı üzere dört mevsim lastik demek, yılın her zamanında kullanıma uygun lastik demektir. Fakat dikkat: bu durum, mevsim lastikleri ile arasında performans farklılıklarının olmadığı anlamına gelmez. 4 mevsim lastikler hem yaz hem de kış mevsimine ait koşullarla uyumlu özelliklere sahip oldukları için genel anlamda ılıman iklimlerde makul birer seçenektir. Ancak bazı bölgelerde kaçınılmaz olarak lastik değişikliği yapmak gerekir.

Burada 4 mevsim lastik hangi şartlarda etki gösterir sorusunun yanıtını aramakta fayda var. Daha ziyade çok sert kışların yaşanmadığı ve yoğun kar yağışının görülmediği bölgelerde kullanımı daha makul olan dört mevsim lastikler, çok sıcak yaz günlerinin yaşandığı yerlerde istenen performansı vermeyebilir. Ancak, Türkiye’nin batı ve güney kesimleri gibi iklimin yıl genelinde ılıman seyrettiği coğrafyalarda kullanılabilir. Bu noktada kış lastiğine göre daha az diş derinliğine sahip bu lastikler, uzun diş ömrüne sahip olması ile de dikkat çekmektedir.

Yaz lastikleri ile kıyaslandığında ise daha derin diş yapısı ön plana çıkar. Dört mevsim lastiklerin yaz lastikleri ile arasındaki en büyük fark ise daha düşük yol tutuşuna ve fren mesafesine sahip olmalarıdır.

Bir lastiğin dört mevsim lastiği olup olmadığını nasıl anlarım derseniz, lastiğin yanlarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer M+S ve kar tanesi işaretlerini görüyorsanız bu bir dört mevsim lastiğidir. Dört mevsim lastikleri -5 derece sıcaklığa kadar kullanıma uygun olup yaz mevsiminde de ortalama performans sergilemesi düşünülerek üretilmiştir. Bu özellikleri itibarıyla neden ılıman iklim bölgelerinde daha yaygın kullanıldığını anlamak hiç de zor olmasa gerek. Hem ıslak hem de kuru zeminde performans sağlayan bu lastikler uzun ömürlü olmaları sebebiyle de pek çok sürücünün tercih sebebidir.

•               4 mevsim lastiğinin avantaj ve dezavantajları

Doğru lastiği seçmek oldukça önemlidir. Bu noktada yaşadığınız bölgenin hava koşullarını iyi bilmek gerekir. Eğer belli bir seviyenin altına düşen kış soğuklarının yaşanmadığı ve ılık havanın etkili olduğu bir yerde yaşıyorsanız dört mevsim lastiklerin size göre olduğunu söylemek mümkün demiştik. Şimdi bu lastik tipinin olumlu ve olumsuz yanlarına birlikte bakalım.

•               4 mevsim lastiklerin olumlu tarafları:

Bu lastiklerin en önemli özelliği sürücüsünü lastik değiştirme ve lastik alma masraflarından kurtarmasıdır.

4 mevsim lastikler yaz lastiklerine göre daha derin dişlere sahip olduğundan daha uzun ömürlüdür.

Aracınızda ikinci bir lastik takımı depolama imkânınız yoksa, dört mevsim lastik kullanmak avantaj sağlar.

Bulunduğunuz coğrafyada sıcaklık, kışları -5 derecenin altına düşmüyorsa tüm yıl boyunca kullanılabilir.

Yaz lastikleri hava 7 derecenin altına düşmeye başladığı andan itibaren donma yapar, oysa dört mevsim lastiklerde böyle bir sorun yoktur.

•               4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:

Yılın her mevsiminde performans sergilemek amacıyla üretilen bu lastikler mevsim lastiklerine göre daha ortalama bir performans gösterir.

Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir.

Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır.

Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.

 

EKONOMİM DERGİSİ / EDİTÖR 

All Tyres Otomotiv Anonim Şirketi

www.alltyres.com.tr

GP Lastik Sanayi ve Ticaret AŞ

www.gplastik.com.tr

www.otel.gplastik.com.tr

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!