EKONOMİM NİSAN SAYISI
İstanbul
04 Nisan, 2025, Cuma
  • DOLAR
    37.94
  • EURO
    42.03
  • ALTIN
    3789.3
  • BIST
    9.484
  • BTC
    82146.131$

Maaş pazarlığı başarı getiriyor

Maaş pazarlığı başarı getiriyor
Türkiye’de iş arayanlar, maaş pazarlığından çekinmiyor. Nitelikli çalışanlar pazarlıkta daha cesur davranıyor.    
tepe promosyon

 

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page Türkiye, maaş pazarlığı ve maaş beklentileri üzerine yakın dönemde sonuçlanan bir araştırma gerçekleştirdi. Türkiye’de aktif iş arayan kişilerle yapılan araştırma gösteriyor ki; maaş, iş tercihinde en büyük itici faktör olmakla birlikte, deneyimli çalışanlar piyasadaki değerlerini biliyor ve bunun karşılığını da istemekten çekinmiyor. O yüzden hem çalışanların hem de işverenlerin maaş pazarlığı sanatında ustalaşmaları büyük önem taşıyor.

Maaş pazarlığı yapmanın, zam ya da yeni bir iş fırsatı için olduğu fark etmeksizin, mesleki gelişim açısından önemli bir gereklilik olduğuna dikkat çeken Michael Page Türkiye Genel Müdürü Fatih Cömert, yetenekli çalışanların maaş pazarlığına yaklaşımı ve şirketlerin bu konuda bilmesi gerekenleri araştırdıklarını ifade ediyor.  Maaş Pazarlığı Araştırması, Türkiye’de bir işe başvuran 350’den fazla adayın yanıtlarını analiz ederek, şirketlerin bu kritik konuyla başa çıkmasına ve en yetenekli çalışanları cezbedip bünyelerinde tutmasına yardımcı olmaya yönelik önemli sonuçları içeriyor. Fatih Cömert, “Maaş Pazarlığı Araştırması”nın sonuçlarını şöyle özetliyor:

 

Çalışanlar, maaş trendlerini yakından takip ediyorlar

Nitelikli çalışanlar, hak ettikleri maaşı öğrenebilmek için sektörlerindeki güncel bilgileri takip ediyorlar. Türkiye’de iş arayanların %88’i maaş konusunda sektöre dair bilgilerini yılda en az bir kez güncelliyor. Çalışan adayların üçte biri (%37) maaş hesaplama ve maaş pazarlığı ile ilgili maaş araştırma ve anketlerini takip ediyor. Maaş karşılaştırması için %34'ü iş ilanlarını, %21'i ise özel iş bulma sitelerini incelerken,  %55’i ise eski iş arkadaşlarına soruyor.

Maaş pazarlığında erkekler daha özgüvenli

Türkiye’de iş arayanlar, maaş pazarlığından çekinmiyor. Ankete katılanların %57'si, son 12 ayda maaşlarını yükseltmek için yeniden pazarlık etmiş. Ayrıca katılımcıların %84'ü, maaş konusunda pazarlık yapma yeteneklerine güvendiklerini söylüyor. Öz güven söz konusu olduğunda ise; ankete katılan erkeklerin %90'ı maaş artışı istemekten çekinmeyeceğini söylerken, kadınların yalnızca %74'ü aynı şekilde düşünüyor. Diğer taraftan maaş pazarlığında 50 yaş üstü (%92), 30 yaş altına (%75) göre daha fazla öz güvene sahip görünüyor. Yöneticiler ise (%89), yönetici olmayanlara (%78) kıyasla maaş artış talebinde kendine daha fazla güveniyor.

 

Bazı çalışanların maaş artışı istemekten çekinmelerinin nedenleri

Çalışanların şirket içindeki görevleri maaş artışı için pazarlık yapmalarını etkiliyor. Örneğin yöneticilerin son 12 ayda maaş pazarlığı yapmamış olmalarının başlıca nedeni, hâlihazırda düzenli olarak performans değerlendirmesinden geçmeleri ve maaşlarının düzenli olarak güncellenmesi (%37). Öte yandan, daha az yönetici sorumluluğuna sahip çalışanlar maaş pazarlığı yapma konusunda daha endişeli. Çalışanların %13'ü maaş artışı talebinde bulunmak için henüz erken olduğunu düşünürken %11'i bunun olumsuz etkileri olabileceğinden endişe duyuyor. Kendini maaş pazarlığına oturacak kadar rahat hissetmeyenler ise %5 .

 

Mesele sadece maaş değil

Anket katılımcılarının %21'i maaşın yeterli olmaması durumunda bir iş teklifini reddedeceğini söylüyor. Çalışanlar genellikle emeklerinin karşılığında ek avantajlar veya ücretler de talep ediyor. Ankete katılanların %37'si, teklif edilen maaşın beklentilerinin altında kalması durumunda parasal olmayan yan haklar için pazarlık yapmaya çalışacaklarını belirtiyor. Maaşın yanı sıra, hibrit çalışma (%83) gibi iş-özel hayat dengesine yönelik alternatif, özel sağlık sigortası (%93) ve şirket emeklilik planları (%72), aktif iş arayanların bir sonraki pozisyonlarında aradıkları en önemli ayrıcalıklar olarak sayılabilir.  Diğer yandan katılımcılarının %19'u, şirketten ayrılmayı düşündükleri için maaş görüşmesi ve maaş pazarlığını gündeme getirmemeyi tercih ettiğini belirtiyor.

Fatih Cömert araştırma sonuçları ile ilgili şunları söylüyor: “Bu sonuçlar, maaş şeffaflığının birçok şirkette hala hassas bir konu olduğunu gösteriyor. Çalışanların maaş görüşmesi yapmaktan kaçınması şirkete olan bağlılıklarının güçlü olmadığını veya şirket kültürünün zayıf olduğunu gösterebilir. Çalışanların şirkete bağlılığını yüksek seviyelerde tutmak için yöneticiler, çalışanlarına maaşların herhangi bir olumsuz sonuç doğurmadan pazarlık konusu yapılabileceğine dair güvence vermelidir.”

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!