Batı Afrika ülkelerinden Togo’da; tarımdan ulaşıma, sağlıktan turizme, madencilikten inşaata, lojistikten barınmaya, liman projelerine kadar birçok alanda toplam değeri 7 milyar 721 milyon doları bulan yatırım fırsatları var.
DEİK Türkiye - Togo İş Konseyi Başkanı Abide Gülel, yaptığı açıklamada, Togo’daki yatırım fırsatları hakkında detaylı bilgiler verdi:
DEVLET GARANTİLİ PROJELER
“Togo, henüz Türkler tarafından keşfedilmemiş bir ülke. 2021 yılında Cumhurbaşkanı düzeyindeki ziyaret, Türkiye-Togo ilişkilerinde dönüm noktası olmuştur.
Yatırım olanaklarına baktığımızda, biz sadece devlet garantili projeler üzerinde ilerliyoruz. Çünkü gördüğümüz sıkıntılar özel sektörle yapılan iş birliklerinde çıkıyor. Bu yüzden devlet ihalelerine giriyoruz.
Togo’nun, Avrupalı ve Çin şirketlerinin yası sıra Türk firmalarına da açtığı anahtar projeler şöyle:
Kreş ve okul inşaatı; 195 milyon dolarlık bir proje.
Deniz suyundan içme suyu projeleri; 190 ve 93 milyon dolarlık iki ayrı proje. Çok önem veriyorlar, çünkü hastalıkların çoğu içme suyundaki kirlilikten kaynaklanıyor.
Bütçesi henüz belirlenmemiş 7 hastane inşaatı ve işletilmesi projesi var.
Tarım Bakanlığı’na bağlı Afrodat isimli kuruluşun 25’er yıllık beş ayrı projesi var. Bu proje sadece ekip biçme projesi değil. İçinde mini barajların, otelin, konaklamanın, yolların olduğu çok geniş çapta bir proje. Bu da 95.5 milyon dolarlık bir proje.
Agropark inşaatı var. Gelişmiş tarım teknikleri konusunda Türkiye ileri bir devlet olduğu için yardım bekliyorlar.
Lome tren hattı projesi; 4 milyar dolarlık bir proje. Yatırım Bakanlığı finansal ve teknik ortaklık bekliyor.
Otoban inşaatı; 2.9 milyar dolarlık proje. Finansal ve teknik partnerler aranıyor.
Sulfat konusunda başlamış 100 milyon dolarlık bir proje var. Cumhurbaşkanımız da “Madencilerimizi Afrika’ya davet ediyorum, orada yatırım yapın” demişti. Togo, özellikle şarz ve yenilenebilir pil konusunda pazarda yerini almaya hazır. Bu alanda yatırım yapmak isteyen firmalarımızı Togo’da görmek isteriz.
Havalimanı oteli ve iki büyük otelin renevasyonu proşesi var. Havalimanı oteli 83.5 milyon dolarlık bir proje. Devlete bağlı iki büyük otelin de 32’şer milyon dolarlık renevasyonu var.
KASIM AYINDA TOGO’YA GİDİYORUZ
Bu projelerde yer almak isteyen ya da projeleri yerinde görmek isteyen yatırımcılarımız Kasım ayında yapacağımız Togo ziyaretine katılabilirler. Bizimle iletişime geçmeleri yeterlidir.
TOGO NEREDE? TOGO’YA NASIL GİDİLİR?
Togo, Batı Afrika’da; Gana ile Benin arasında uzun ince bir liman ülkesi. Bölgenin en derin limanına sahip. Uluslararası Lome Havalimanı var. Henüz Türkiye’den uçak yok ama Fransa’dan ve Etiyopya’dan uçulabiliyor. Benin’e uçularak iki saatlik araba yolculuğuyla ulaşılabiliyor. Türkiye’den Avrupa’ya 4 saatte ulaşılırken Togo’ya da 6 saatte ulaşabiliyorsunuz. Tabi direk uçuş olmaması bir handikap.
ASGARİ ÜCRET 80 DOLAR
8.5 milyon genç nüfus var ve ortalama 80 dolar gibi bir asgari ücretle çalışıyor insanlar.
FRANSIZCA KONUŞULUYOR
Togo’daki en önemli bariyer Fransızca. İngilizce bilmiyorlar. Bakanlar tabi ki İngilizce konuşuyor ama halk sadece Fransızca ve kendi yerel dilini konuşuyor. Togo, bu yüzden yeterince keşfedilmemiş. Ama şimdilerde İngilizce’ye bir yönelim var.”
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.